ОШ "Бранко Радичевић"

                 У оквиру пројекта  ,,Школа без насиља“  Форум театар наше школе данас је извео нову представу  у просторијама  школе!

                 У  Форум позоришту  учествују ученици  шестих и седмих  разреда, а  успешно  га  воде  Светлана Николић и Татјана Ђурић. 

                    Представи је присуствао, али  и активно учествовао, велики број ученика и наставника.

 

 

                Форум позориште је отворено позориштe које својим представама реагује на актуелне друштвене теме посебно се фокусирајући на друштвене притиске које је углавном тешко, али не и немогуће решити. Форум позориште треба да се бави оним проблемима који се свих тичу. Глумци Форум театра су глумци који су прошли кроз процес обуке од игара и вежби преко истраживања тема и садржаја за представу и публика која учествује кроз интеракцију са глумцима. Показало са да Форум позориште овим активностима постиже јачање самопоуздања и самопоштовања, као и ослобађање од осећања зависности и беспомоћности. Циљ је да се подстакне  развој овакве врсте позоришта  због свих могућности какве сам Форум пружа као и да се повећа пажња окружења на актуелна питања насиља у школском окружењу.

                Радионице Форум позоришта се изводе кроз бројне вежбе и игре које подстичу учеснике радионице на рад који има за циљ стварање групне кохезије, развијање концентрације, откривање себе и других у простору, развијање дубљег разумевања и себе и других. Поред  основне функције загревања за рад на Замрзнутим сликама, Форум сценама и рада на ликовима Форум позориште има неколико правила, а то су: увек има јасне главне ликове, протагонисту и антагонисту, међутим и остали ликови морају бити јасно представљени. Сцена је увек сцена насиља. Када се сама сцена изведе долази на ред интеракција са публиком, када публика у ствари улази у улоге и кроз своје интервенције покушава да изнађе решење које ће дати позитивнији исход у односу на онај који је понуђен. Врло важан моменат самог Форум позоришта је управо тема која треба да је позната свима, односно да је свако на неки начин прошао кроз ситуацију која се обрађује.  Џокер има улогу  споне између глумаца и публике.